05 september 2007

Yxbacken Bike Park

Någon mil utanför Norrköping ligger Yxbacken, kanske mest känd för att ha varit Pernilla Wibergs "hemmabacke". Under stora delar av året ligger den där, orörd, och väntar på den snö som nu allt oftare kommer från snökanonerna. Väntar på snön och skidåkarna.

Vore det inte dags att ge Yxbacken ett liv på sommaren? Norrköpings eget Whistler! En bike park, där man med liftens hjälp tar sig upp och med full fart sedan ger sig på cykeln.

Jag pratade med Phil om hur man utvecklar cyklingen kring Ågelsjön och Yxbacken:

"Det beror ju på vad man vill uppnå. Jag ser en "anläggning" låter väl lite tjuisgt men det behöver inte vara så. som erbjuder nåt MTB relaterat till en ganska en bred målgrupp och som ger besökarna en chans att utveckla sig. TOM Whistler har enklare spår och "skills parks". Risken är annars att man bygger bara det som tilltalar en relativt liten grupp och utesluter alla som skulle annars vilja "prova på".
En kille jag pratade med i Nyköping tittade på mig i min skyddsutrustning och med min FR hoj och sade: "Du är ju galen". Och detta från en kille som kör XC! Det är ju inget sätt att locka folk på. Å andra sidan folk som ser "vassa" XC killar tänker "hmmm, jag är nog för tjock/slö/gammal/ för att vara med etc".
Det vore ju kul att på något sätt kombinera backen och alla spåren i området som skulle kanske locka de som inte är hårdbitna XC/DH åkare. Det går nog även gå att utveckla vissa av spåren till vara mer MTB vänliga, eller ännu roligare. Det finns en stort antal anläggningar i UK som lever gott på sköna (läs "flow") spår och ett riktigt bra (MODERNT) fik/cafe ibland även med en butik, utan att ha en massa berg omkring sig.
EU pengar finns att söka på också för att "få folket i rörelse och att utveckla området"
Kolla utbudet av olika spår. http://www.singletrackworld.com Kolla bilderna, inte ens en lift! :-D
OK, det finns inte lika mycket folk i Sverige som i Storbritannien och MTB är inte like populärt ännu, MEN jag tror att om man erbjuder "allmänheten" en ingång som är varken "extreme" eller XC tävlingsinriktad, utan är baserat på kul, då blir det lättare. Om 5-10 år är yxbacken kanske bättre känd som MTB ort än för skidåkning, speciellt som klimatet blir allt värmare. :-D
Ett snack, förslagsvis på ett lämpligt fikaställe där några intresserade kokar upp några planer att gå vidare med vore ett bra första steg."


Tanken har väckts, nu måste vi gå vidare.

Vill du vara med och verka för en bikepark i Yxbacken, lämna en kommentar så får vi snacka vidare...

5 kommentarer:

Anonym sa...

ohh va underbart de skulle va om dom fixa en bike park på yxbacken!

Simon Andersson sa...

Det skulle vara underbart tänkte på det häromdan när jag såg en film på Åre. Hoppas att det kommer
skulle vara skoj:D!

Anonym sa...

Finns det något engagemang kvar i denna fråga?/ Alexander

Velonavia sa...

Engagemanget från sidan finns men inte från Skidklubben som ska presentera skidtunnel inom kort, var det slutar i återstår att se...

Anonym sa...

det e lugnt ( lite sent svar) men imorgon ska vi dit å fortsätta på Yxbacken DH spår

:)