29 augusti 2010

Höst = svamptid

Otaliga är de turer under åren som störts av att man längs stigen/vägen hittat svamp. Svamp som man känt sig tvingad att plocka och efter bästa förmåga knölat ner i ryggfickan på tröjan eller i bästa fall fått ner i ryggsäcken. De flesta tillfällena slutade på samma sätt att man efter avslutad cykeltur stod med händerna fulla med svamp-mos. Sist jag var i skogen var det utan cykel men med svampkorg, så här kommer redogörelse för mitt första försök i att torka svamp:

Mina mat-blogg-inlägg är ganska få. Det finns andra som gör det mycket bättre, till exempel här och här. But here goes nothing:


Vi hittade förutom kantareller och trattkantareller även ganska mycket svart trumpetsvamp. En svamp som enligt expertisen lämpar sig väl att torka. Vi brukar låta de nyplockade svampen få torka till sig lite innan vi rensar den, det går lite lättare så. Sedan efter rensning och delning så står nu en plåt i ugnen på ca 40-50 grader. I köket sprider sig en väldoft av svamp. Hela proceduren beräknas vara klar när det är dags att gå och lägga sig i kväll. Hur den torkade svampen sen ska användas finns det väl tillfälle att återkomma till...

1 kommentar:

Iréne JB sa...

Låter som om det luktat gott i ert kök ikväll. Själv har jag tre(!) torkade kantareller här hemma. Undrar vad man kan göra med dem?